Live videobeelden van drones en voertuigen hielpen GCFD bij het blussen van de brand op de beurs van Kopenhagen

De brand in Børsen in Kopenhagen haalde het nieuws op 16 april en de daaropvolgende dagen. Gedurende meerdere dagen worstelden de hulpdiensten van de hoofdstad met het blussen van de brand en het redden van belangrijke culturele artefacten uit het iconische gebouw. Tijdens het incident bleek live video opnieuw een onmisbaar hulpmiddel te zijn voor de brandweer en reddingsdienst van Groot Kopenhagen.

Brand børsen

"In veel opzichten was de brand bij Børsen een incident dat we niet snel zullen vergeten. We hebben onze bemanning enorm uitgebreid en er was over het algemeen een enorme opstelling rond het tragische incident," zegt Carsten Vick, die een paar minuten na het uitbreken van de brand naar het controlecentrum ging om zijn collega's te helpen.

Wanneer de eerste brandweerwagen aankomt in Børsen, volgt het operatiecentrum deze met behulp van live videocamera's op het voertuig:

christoffer
"We volgen de brand vanuit het operatiecentrum zodra onze incidentcommandant bij de brand arriveert. De camera's die we op veel van onze voertuigen hebben gemonteerd, geven ons een situationeel beeld en een goed overzicht van het incident, wat ons helpt om de bemanning snel te reorganiseren," zegt Christoffer van Zeijst Nygaard, teamleider van dienst bij Hovedstadens Beredskab.

Live video vanuit de lucht

20 minuten nadat het eerste brandalarm afgaat, is de eerste drone met live video in de lucht. En in de komende uren zal het aantal drones toenemen. Vanuit de lucht bieden de drones een cruciaal overzicht van de brand en de voortgang ervan:

"Het is cruciaal voor onze inspanningen dat we de brand kunnen volgen met behulp van drones. Het is een hulpmiddel dat we gewend zijn te gebruiken en daarom hebben we altijd minstens één dronepiloot in dienst. En tijdens de bluswerkzaamheden bij Børsen hebben we er uitgebreid gebruik van gemaakt om de basis te vormen voor beslissingen," zegt Christoffer van Zeijst Nygaard.

De drones zijn uitgerust met verschillende soorten camera's, waaronder gewone camera's en warmtebeeldcamera's, die beide tijdens het incident werden gebruikt.

"Met de verschillende soorten camera's kunnen we veel vanuit de lucht beoordelen. Met de warmtebeeldcamera's konden we de ontwikkeling van de brand onder het dak volgen en beoordelen waar we moesten ingrijpen. We hebben de drones ook gebruikt toen de brand grotendeels was geblust," zegt Christoffer van Zeijst Nygaard.

Foto: Brandweer en reddingsdienst Kopenhagen

De klok rond beschikbaar

"Het ergste wat onze operators kan overkomen is dat de IT uitvalt", zegt Carsten Vick.

Daarom was het geruststellend voor hem dat de technici en ontwikkelaars van Bliksund tijdens het hele incident in de gaten hielden of de live video-oplossing 'IncidentShare' goed werkte. Op de tweede dag werd hij er door Bliksund op gewezen dat er problemen waren met de servercapaciteit.

"De vele uren live video gedurende meerdere dagen betekende dat er uitdagingen waren met alle data die we aan het streamen waren. Bliksund vond hier snel een oplossing voor door handmatig dingen te verplaatsen, zodat we live video konden blijven gebruiken", zegt Carsten Vick en vervolgt.

zegt Carsten Vick en vervolgt.

"Als je zo afhankelijk bent van IT als wij, betekent het veel om te weten dat Bliksund beschikbaar is. En het feit dat zij zelf een bijzonder incident als dit in de gaten houden en proactief reageren, geeft ons een heel veilig gevoel."

Waardevol delen binnen de organisatie

De brand in Børsen was een groot en afschuwelijk incident waarbij verschillende instanties betrokken waren, waaronder de politie van Kopenhagen. Daarom besloot de brandweer en reddingsdienst van Kopenhagen al snel om live videobeelden van voertuigen en drones te delen met de politie van Kopenhagen.

"Het is heel belangrijk dat we tijdens dit soort incidenten kunnen samenwerken tussen verschillende instanties. En hier is IncidentShare een unieke samenwerkingstool waarmee we hetzelfde kunnen zien. In het verleden besteedden we veel tijd aan het bellen van elkaar om de status door te geven en nu kunnen we die tijd beter gebruiken als iedereen meekijkt. Op die manier wordenonze middelen beter benut," zegt Christoffer van Zeijst Nygaard.

Het incident in Børsen was lang niet de eerste keer dat de brandweer en reddingsdienst van Groot Kopenhagen gebruik maakte van de mogelijkheid om autoriteiten te laten samenwerken:

"We hebben nu veel voorbeelden van incidenten waarbij we live video hebben gedeeld met andere autoriteiten - ook met andere autoriteiten dan de politie. Dit is een grote kracht van IncidentShare waar we niet zonder zouden willen," concludeert Christoffer van Zeijst Nygaard.