Teamgeest en innovatie stimuleren met de Bliksund Hackathon 2024
Als bedrijf dat zich toelegt op het leveren van innovatieve oplossingen voor hulpdiensten, werden de ontwikkelaars bij Bliksund uitgenodigd voor een tweedaagse hackathon om creativiteit, teamgeest en innovatie in de verschillende landen, oplossingen en kantoren te stimuleren.
De weg bereiden voor innovatie
Hackathons zijn een hoeksteen van innovatie geworden binnen de techgemeenschap en bieden een unieke mix van creativiteit en samenwerking. Met ontwikkelaars verspreid over Noorwegen, Denemarken, Nederland en Vietnam was het vooral belangrijk om creativiteit te inspireren en tegelijkertijd culturen samen te voegen en een hecht team op te bouwen.
Een team van 33 ontwikkelaars werd verdeeld in 12 teams en kreeg 1,5 dag om innovatieve ideeën te genereren. Volgens de jury moesten deze ideeën een bepaalde wow-factor hebben, een relevant probleem aanpakken, de efficiëntie en interne processen verbeteren en, het allerbelangrijkste, de waarde voor de klant verhogen.
Teams over de grenzen
Het succes van een hackathon is afhankelijk van het stimuleren van samenwerking tussen teams die normaal gesproken niet samenwerken, vooral als ze verspreid zijn over verschillende locaties. De Bliksund Hackathon ging deze uitdaging aan door technologie en communicatiemiddelen te gebruiken om de fysieke afstand tussen teams te overbruggen. Stian Eide, de Technical Group Manager voor de video-oplossing van het bedrijf, IncidentShare, zei:
"Het was leuk om te zien hoe de teams met verschillende achtergronden en nationaliteiten hebben samengewerkt om hun innovatieve ideeën om te zetten in tastbare projecten. Dit grensoverschrijdende teamwork heeft niet alleen geleid tot een succesvolle hackathon, maar heeft ook de teamgeest versterkt,"
Stian Eide, Technical Group Manager
In een omgeving waar alle stemmen worden gehoord en elke bijdrage wordt gewaardeerd, was de hackathon van Bliksund meer dan een wedstrijd:
"Het belangrijkste doel toen we een Hackathon wilden organiseren, was om onze ontwikkelaars de kans te geven aan iets anders te werken, plezier te hebben en nieuwe oplossingen en technologie te leren. Bij het zien van de eindpresentaties ben ik zo onder de indruk van wat we in slechts twee dagen hebben bereikt en ik weet zeker dat we ook een aantal nieuwe ideeën hebben over hoe we onze producten verder kunnen ontwikkelen,"
Maren Elise Rønneseth Technical Group Manager en projectleider voor de hackathon
Een driekoppige jury moest 12 projecten beoordelen en de twee winnaars van de hackathon waren de projecten Objectherkenning in videostromen en CRS GRID-module. Alle projecten maakten indruk op de jury met hun innovatieve en slimme suggesties. Zoals Martin, een van de drie juryleden het uitdrukte:
"Beide winnende teams hebben oplossingen gecreëerd die het potentieel hebben om onze klanten in de toekomst veel waarde te bieden. Het eerste team creëerde een proof of concept voor de integratie van ons Crash Recovery-systeem in ons GRID-product en het tweede team gebruikte AI om tekst te genereren uit dronevideo, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor het detecteren van kentekens van auto's."
Martin Alexander Kasseth, Business Development Director bij Bliksund